E.C. Dahls -  Roar Hildonen

Nyhavna - område i utvikling

Nyhavna skal forvandles! Roar Hildonen har aldri vært mer begeistret for bydelen og tror at dette blir byens indrefilet. Dette er et område som ligger hans hjerte nært. Han synes det er spennende å se den utviklingen som skjer nå.

Roar Hildonen driver E.C. Dahls Pub og Kjøkken sammen med Alexander Skjefte. Den garvede gründeren og matentusiasten har tilbrakt flere tiår til og fra Nyhavna: Han gikk det som het kokk- og servitørskolen på Ladehammeren, og siden 1982 har han hentet øl og brus fra det lokale utsalget til E.C. Dahls. Grønnsaker, frukt og urter til cocktail-mixingen kjøpte han fra grønnsakshandler Sverre Johnsen – som lå akkurat der Heimdal nå bygger boliger.

Intervju - Roar Hildonen

AMERIKANEREN SOM SKJØNTE
Da sjefen for Brooklyn Brewery, Eric Ottaway, var i Trondheim i forbindelse med samarbeidet om nye E.C. Dahls bryggeri, ble han sjarmert av Nyhavna. Men han så også noe mer. Til Hildonen hadde han ett råd: «Roar, kjøp alt som er til salgs rundt dette bryggeriet. Dette kommer til å ta av.»

Eric tenkte det samme om Brooklyn for mange år siden, og i dag må han leve med at han ikke hørte på magefølelsen. Nå er det Hildonen som angrer som en hund på at han ikke lærte av amerikanerens feil.

For det selges i alle områder av Nyhavna om dagen. Området transformeres. Hildonen tror det har mye med sjøen å gjøre. Vi er tiltrukket av vannet og havet. Nærheten til sjøen er viktig for oss.

HVISKENE FRA FORTIDEN
I tillegg tror han historikken som puster i området, gir en helt annen puls til det nye som bygges. Han forteller at det er noe helt eget som skjer når du transformerer fra et industriområde til kultur, boliger eller ny håndverksindustri. Han så det samme i Brooklyn, som ikke er så ulikt Trondheim, med lavere bebyggelse og gammel industri. Hildonen peker på at det ikke blir striglet og planlagt på samme måte som når du begynner med en flat slette. Du har store bygg, små bygg, et gammelt skur som blir et galleri. Det er rom for frie yrker. Slik blir det variasjon av.

10 MINUTTER TIL SOLSIDEN
Hildonen liker å fortelle folk at det tar 10 minutter å gå fra E.C. Dahls Pub og Kjøkken til Solsiden. Ingen tror på ham. Han mener det oppleves lenger fordi det skjer mindre langs veien. Han oppfordrer til å gjøre samme eksperiment på Bakklandet. Alt føles kortere når det skjer spennende saker rundt. Når det er mennesker, sykler og kafeer. Det er dette som er i ferd med å skje på Nyhavna. Vi går fra litt mørkt og stille til liv og røre. Det gleder han seg til. Spesielt ser han frem til den livlige variasjonen av tilbud og muligheter. Det han kaller en skjønn forening av boliger, kultur og næring. Men ikke minst noen steder du bare kan slenge deg ned. Grønne områder og parker du kan rusle i. Han ønsker selvsagt alle nye naboer hjertelig velkommen, og som matmann kan han ikke dy seg: «Dette blir tross alt byens indrefilet.»